Introducerea certificatului digital in Romania

Certificatul digital reprezinta documentul de identificare al posesorului acestuia in spatiul virtual. Cu ajutorul certificatului digital se poate crea o semnatura electronica, se poate verifica autenticitatea acesteia si se pot cripta mesajele transmise, garantand faptul ca acestea sunt accesibile doar anumitor persoane.

Un certificat digital contine informatii referitoare la detinatorul acestuia (nume, adresa de mail, data emiterii si expirarii), cheie publica din arhitectura pki a detinatorului documentului plus semnatura electronica a Autoritatii de Certificare.

Certificatele digitale pot fi impartite in doua categorii principale:

  • Certificatele simple sunt folosite atunci cand se doreste garantarea integritatii datelor semnatarului, autentificarea semnatarului si criptarea informatiilor transmise.
  • Certificatele calificate se utilizeaza pentru semnarea documentelor in format electronic, pentru depunerea declaratiilor fiscale catre ANAF, pentru participarea la licitatii prin Sistemul Electronic de Achizitii Publice, pentru accesarea serviciilor online oferite de institutiile publice si pentru marcarea temporala a documentelor.

Certificatul digital poate fi folosit in relatia cu mai multe tipuri de parteneri.

O categorie aparte o constituie institutiile statului, cum ar fi: Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Oficiul National pentru Registrul Comertului, Inspectoratul Teritorial de Munca, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, Monitorul Oficial, etc.

In aceeasi categorie mai amintim Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private  si autoritatile din Sistemul Electronic de Achizitii Publice.

De asemenea, certificatul digital se poate utiliza  in corespondenta oficiala cu partenerii de afaceri sau in interiorul aceleiasi companii. Certificatul digital are caracter personal si se poate folosi pentru semnarea unui numar nelimitat de documente timp de un an, putand fi reinnoit ulterior.

 

Lasă un răspuns