Mentiuni cu privire la certificatul digital calificat

Certificatul digital calificat va fi necesar in scurta vreme unui numar tot mai mare de cetateni romani.

Ordinul ANAF cu privire la depunerea declaratiilor fiscale de catre contribuabilii mari si mijlocii in format electronic, i-a facut pe foarte multi dintre acestia sa isi procure certificatul digital calificat care sa le permita crearea semnaturii electronice.

Certificatul digital calificat este documentul de identificare al posesorului sau in mediul electronic si trebuie sa indeplineasca o serie de conditii, ce sunt prevazute in legea 455/2001 a semnaturii electronice.

In primul rand trebuie sa fie mentionat faptul ca certificatul a fost eliberat cu titlul de certificat calificat. Trebuie sa contina datele de identificare ale emitentului serviciilor de autentificare, precum si cetatenia in cazul persoanelor fizice, sau nationalitatea in cazul persoanelor juridice. Numele ori pseudonimul titularului trebuie clar identificate ca atare, asemeni oricarui atribut specific semnatarului.

Un certificat digital contine codul personal de identificare al semnatarului si datele de verificare a semnaturii, care corespund cu datele de creare a acesteia si sunt aflate exclusiv sub controlul semnatarului. Este clar indicata perioada de valabilitate a certificatului si codul de identificare al acestuia. Unde exista limite ale utilizarii certificatului calificat, ori limite valorice ale operatiunilor pentru care poate fii folosit, acestea trebuiesc clar specificate.

Costul achizitionarii unui certificat digital calificat se ridica la 47 de euro plus tva, dupa reinnoire scazand la 30 de euro.

Lasă un răspuns