Semnatura electronica – tot mai necesara

Semnatura electronica reprezinta modalitatea cea mai facila de a da siguranta autenticitatii, nerepudierii si integritatii unui document in format electronic.

In Romania, statutul semnaturii electronice este reglementat de legea 455 din 2001.  Pentru a  semna electronic sunt necesare un certificat digital calificat, un dispozitiv de tip token pentru crearea semnaturii si aplicatiile software pentru mai multe tipuri de fisiere.

Semnatura are caracter unic si poate fi folosita pentru semnarea electronica si depunerea documentelor fiscale catre ANAF, pentru  participarea  la licitatii prin Sistemul Electronic de Achizitii Publice  si pentru accesarea diferitor servicii online oferite de institutiile publice.  La  achizitionarea certificatului digital se primesc 60 de marci temporale gratuite, prin care se poate dovedi data si ora semnarii unui document electronic. La nevoie, se pot procura si marci temporale suplimentare..

La momentul actual, certificatul digital si dispozitivul pentru crearea semnaturii electronice au pretul de 47 de euro plus tva. Certificatul este valabil pe o perioada de un an de zile, dupa reinnoire  pretul scazand la 30 de euro plus tva.

In Romania numarul achizitiilor de certificate digitale pentru crearea semnaturii electronice a crescut semnificativ ca urmare a ordinului ANAF numarul 2520 publicat in monitorul oficial la data de 1 octombrie 2010. Acest document stipula obligativitatea contribuabililor mari si mijlocii,  de a-si depune declaratiile fiscale in format electronic.

Urmatoarea categorie care va fi nevoita sa foloseasca semnatura electronica in relatia cu institutile statului o constituie medicii si furnizorii de servicii medicale. Conform Ordinului Ministerului Sanatatii 1571 din 21 decembrie 2010 dupa data de 1 aprilie a anului curent raportarile catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate se vor putea face numai in format electronic.

 

Lasă un răspuns