Cum se depun declaratiile online la ANAF?

Cuvintele “depunere declaratii online” sunt tot mai accestate pe motoarele de cautare zilele acestea de catre utilizatorii romani. De cand Agentia Nationala de Administrare Fiscala a emis ordinul privind depunerea declaratiilor fiscale de catre contribuabailii mari si mijlocii in format electronic, interesul pe marginea acestui subiect a crescut foarte mult. Este de mentionat faptul ca ANAF nu este singura institutie a statului catre care se pot face depunere declaratii online. In aceeasi situatie se mai afla Oficiul National al Registrului Comertului, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Monitorul Oficial si altele.

Inca din anul 2008 Ministerul Finantelor a oferit posibilitatea de depunere declaratii online pentru o serie de documente. Printre acestea se numara declaratia privind obligatiile deplata la bugetul de stat, Declaratia privind accizele, Declaratia rectificativa, Declaratia privind impozitul pe profit, Decontul de taxa pe valoare adaugata, Decontul privind accizele sau Declaratia privind impozitul pe titeiul din productia interna.

Orice depunere declaratii online se poate face numai folosind un certificat digital calificat emis de una dintre firmele autorizate.

Dupa ce s-a achizitionat acest certificat calificat este necesara parcurgerea unor etape pentru depunere declaratii online catre ANAF. Mai intai se va trimite catre furnizor un document de confirmare pe care acesta il va semna si il va trimite inapoi. Apoi se acceseaza site-ul ANAF unde se incarca documentul de confirmare. Dupa validarea documentului se vor introduce cateva informatii.

Ulterior va fi generat Formularul 150 care va trebui tiparit, semnat olograf si stampilat de agentul economic pentru care se depun declaratiile fiscale.

Lasă un răspuns