Modernizarea ITM

Ultimele legi adoptate de autoritatile statului au facut ca tot mai multi contribuabili sa isi depuna declaratiile catre institutii  in format electronic. Acesta este si cazul declaratiilor itm.

Declaratiile itm online sunt rezultatul hotararii de guvern numarul 1397 din 2010. Aceasta prevede faptul ca angajatorii sunt obligati sa depuna declaratiile prevazute la articolul 1 in format electronic, respectand conditiile prevazute la anexa 8, accesand portalul e-Romania.

Instructiunile necesare  utilizarii serviciului pentru  depunerea declaratiilor itm online sunt disponibile pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Angajatorii isi pot depune declaratiile lunare folosindu-se de aplicatia itm online, facuta chiar de Inspectoratul Teritorial de Munca.  Este necesar ca cei interesati sa solicite o parola de acces, pentru ca ulterior sa primeasca un mesaj de confirmare   pentru a putea sa isi activeze contul.  User-ul si parola vor fi primite in prealabil de la ITM intr-un plic sigilat.

Pentru depunerea declaratiilor ITM online este necesara procurarea unui certificat digital calificat. Prin intermediul acestuia poate fi semnat orice document in forma electronica, putand fi folosit atat in relatia cu institutii ale statului de tipul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Monitorului Oficial, Oficiului National al Registrului Comertului sau  Comisiei Nationale de Valori Mobiliare, cat si cu partenerii de afaceri.

Certificatul digital calificat este  documentul de identitate al utilizatorului in spatiul virtual. Poate fi cumparat la pretul de 47 de euro plus TVA si are termen de valabilitate un an de zile. Dupa reinnoirea acestui termen pretul scade la 30 de euro plus TVA.

Lasă un răspuns