Despre declaratiile itm online

Ultimele prevederi legislative au facut ca tot mai multi contribuabili sa isi depuna declaratiile catre institutiile statului in format electronic. Acesta este si cazul declaratiilor itm.

Depunerea declaratiilor itm online se face ca urmare a hotararii de guvern numarul 1397 din 2010. Aceasta prevede faptul ca angajatorii au obligatia sa depuna declaratiile prevazute la articolul 1 in format electronic, respectand conditiile prevazute la anexa 8, accesand portalul e-Romania.

Instructiunile legate de utilizarea serviciului de depunere a declaratiilor online sunt disponibile pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Angajatorii isi pot depune declaratiile lunare prin intermediul aplicatiei itm online, facuta chiar de Inspectoratul Teritorial de Munca.  Cei interesati trebuie sa solicite o parola de acces, pentru ca ulterior sa primeasca un mesaj de confirmare,   pentru a putea sa isi activeze contul.  Userul si parola vor fi primite inainte de la ITM intr-un plic sigilat.

Pentru a se putea depune declaratiile ITM online este necesara procurarea unui certificat digital calificat. Prin intermediul acestuia se poate semna orice document in format electronic putand fi folosit atat in relatia cu institutii ale statului de tipul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Monitorului Oficial, Oficiului National al Registrului Comertului sau  Comisiei Nationale de Valori Mobiliare, dar si cu partenerii de afaceri.

Certificatul digital calificat este practic documentul de identificare al utilizatorului in spatiul virtual. Pretul sau este de 47 de euro plus tva si are termen de valabilitate un an de zile. La reinnoirea acestui termen pretul scade la 30 de euro plus tva.

Lasă un răspuns