Un certificat digital are un termen standard de valabilitate de un an de zile.. Pe perioada valabilitatii, emitentul serviciilor de certificare are obligatia de a suspenda certificatul cand se intrunesc anumite conditii: atunci cand exista o hotarare judecatoreasca ce dispune suspendarea, atunci cand se schimba datele trecute in certificatul digital si nu se impune revocarea certificatului sau la cererea titularului.
Firmele furnizoare au obligatia de a revoca un certificat digital: la cererea expresa a titularului, la decesul sau la punerea sub interdictie a acestuia, cand s-a emis o hotarare judecatoreasca ce solicita acest lucru, cand sunt probe certe ce atesta faptul ca informatiile transmise in vederea eliberarii certificatului digital sunt eronate ori false, date semnificative din certificate nu mai sunt corespunzatoare realitatii, regimul de confidentialitate al datelor de creare a semnaturii a fost incalcat sau certificatul digital.a fost utilizat fraudulos.
Conform legii, titularul va fi de urgenta anuntat de catre furnizor atunci cand intervine suspendarea sau revocarea unui certificat digital. Decizia de suspendare va fi prevazuta in registrul electronic de evidenta a certificatelor calificate.
Daca un furnizor de servicii de certificare are intentia de a-si inceta activitatea, este obligat de lege sa instiinteze cu cel putin 30 de zile inainte autoritatea de reglementare si supraveghere in domeniu.
Un certificat digital poate fi achizitionat pentru suma de 47 de euro plus TVA, existand si categorii cum sunt medicii sau membrii CECCAR care beneficiaza de oferte speciale.