Din nou despre declaratia unica

Drept urmare a hotararii guvernamentale cu numarul 1397 din 2010 a inceput depunerea Declaratiei unice (Formularul 112), care vizeaza obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Documentul inlocuieste alte 5 declaratii care se depuneau la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale.

Declaratia unica poate fi depusa la  ghiseele ANAF sau la cele acreditate ale Ministerului Finantelor Publice. Spunandu-si parerea despre acest document, premierul Emil Boc  a afirmat ca este:  “un pas important pe calea debirocratizarii si simplificarii procedurilor administrative din Romania in vederea sprijinirii mediului de afaceri pe aceasta componenta.”

Data de 25 februarie a fost primul termen limita pentru depunerea declaratiei unice, circa 95 % dintre cei vizati incadrandu-se in intervalul prevazut de lege.  Declaratiile depuse acopera 8.200.000 de persoane intre care si categoriile pentru care declaratia este facuta de casele de asigurari, cum sunt de exemplu pensionarii sau somerii.

Pe o declaratie au fost asigurate in medie 38 de persoane in cazul depunerilor online si 15 pentru depunerile facute la ghiseu.

Conform hotararii ANAF, dupa data de 1 iulie anul curent depunerea declaratiei unice se va putea face doar in format electronic.

Pentru acest lucru, contribuabilii vor trebui sa isi achizitioneze un certificat digital calificat de la unul dintre furnizorii autorizati. Pretul unui astfel de certificat este de  47 de euro plus tva si are un an valabilitate. La reinnoirea acestui termen pretul scade la 30 de euro plus tva.

Lasă un răspuns