Cum se asigura documentele electronice?

Semnatura digitala cu caracter legal ofera garantia sigurantei si veridicitatii documentelor in format electronic.

Din punct de vedere legal, aceasta este echivalenta semnaturii olografe stampilate de pe documentele de hartie.

Semnatura digitala se prezinta sub forma unui esantion de date care atesta faptul ca o anume persoana a scris ea insasi sau si-a exprimat acordul cu privire la documentul caruia i s-a atasat semnatura.

O semnatura digitala este legata in mod unic de semnatar, asigura identificarea acestuia si se creaza prin mijloace exclusiv sub controlul semnatarului. Semnatura digitala se raporteaza de asa maniera la datele electronice incat modificarea pe parcurs a acestora poate fi identificata. Atunci cand verificam semnatura digitala avem in vedere certitudinea faptului ca documentele nu au fost modificate si valabilitatea certificatelor prin care semnatura a fost emisa.

Datele de creare a semnaturii digitale sunt introduse pe un dispozitiv criptografic de tip token ce are in component sa algoritmi criptografici prin intermediul carora se pot realiza operatiuni de criptografiere.

Persoana care detine dispozitivul prin care se creaza semnatura in nume propriu sau in numele unei alte parti are rolul de semnatar. O semnatura digitala are caracter legal daca este emisa prin intermediul unui certificat digital calificat.

Acesta emis in conditiile Legii 455/2001 a semnaturii electronice care stabileste statutul legal si conditiile furnizarii acestor servicii.

Un astfel de certificat trebuie sa aiba specificate foarte clar o serie de informatii referitoare la client, furnizor si functionarea certificatului.

In acest moment, certificatul pentru emiterea semnaturii digitale poate fi achizitionat atat de la companiile furnizoare cat si prin intermediul Sistemului Electronic de Achizitii Publice.

 

 

Lasă un răspuns