Certificatul digital – suspendare sau revocare

Certificatul digital calificat este singura modalitate prin care se poate crea semnnatura electronica cu valoare legala.

Prin folosirea unui certificat digital calificat, utilizatorul are garantia sigurantei datelor pe care le transmite catre o terta parte, fie partener de afaceri sau institutie a statului.

Certificatul digital calificat este valabil timp de un an de zile. In acest rastimp, furnizorul serviciilor de certificare are obligatia de a suspenda certificatul in anumite conditii: la cererea semnatarului, atunci cand exista o hotarare judecatoreasca ce dispune suspendarea, atunci cand se schimba datele trecute in certificatul digital si nu se impune revocarea certificatului.

De asemenea, furnizorii sunt obligati sa revoce un certificat digital intr-una din urmatoarele situatii: la cererea expresa a titularului, la decesul sau la punerea sub interdictie a acestuia, cand exista o hotarare a instantei in acest sens, cand exista dovezi clare ce atesta faptul ca informatiile transmise in vederea eliberarii certificatului digital sunt eronate ori false, informatii importante din certificate nu mai sunt corespunzatoare realitatii, regimul de confidentialitate al datelor de creare a semnaturii a fost incalcat, utilizarea frauduloasa a certificatului digital.

Furnizorul de servicii de certificare are obligatia sa-l anunte de urgenta pe titular atunci cand survine suspendarea sau revocarea certificatului digital. Decizia suspendarii va fi mentionata in registrul electronic de evidenta a certificatelor calificate.

De asemenea, in cazul in care furnizorul de servicii de certificare intentioneaza sa isi inceteze activitatea, are obligatia de a informa cu cel putin 30 de zile inainte autoritatea de reglementare si supraveghere.

 

Lasă un răspuns