Reinnoirea certificatului digital

Certificatul digital este valabil, potrivit legislatiei in vigoare, timp de un an. Dupa un an, pentru a putea transmite in continuare documente in format electronic in relatia cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), Sistemul electronic de achizitii publice (SEAP), Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) si partenerilor de afaceri, certificatul digital trebuie reinnoit.

Pretul pentru reinnoirea certificatului digital este de 30 de Euro, fara TVA, indiferent de furnizor. In Romania, furnizorii acreditati de servicii de certificare sunt certSIGN, Digisign si Trans Sped, iar procedura de reinnoire a certificatului digital difera de la un furnizor la altul.

La certSIGN reinnoirea certificatului digital se face electronic, implica mai putini pasi decat la achizitionarea certificatului si nu este necesara prezenta clientului la sediul certSIGN sau la bancile partenere. Clientul primeste documentele necesare reinnoirii certificatului digital pe email, le completeaza, le semneaza electronic si le transmite la certSIGN tot prin email. Dupa ce verifica documentele certSIGN il contacteaza pe client (in maxim 5 zile lucratoare) pentru a-l asista in incarcarea certificatului pe token.

Pentru reinnoirea certificatului achizitionat de la Digisign, clientii trebuie sa trimita la sediul Digisign o copie a actului de identitate, adeverinta (in cazul in care certificatul urmeaza sa fie folosit in interesul societatii), dispozitivul criptografic si datele de facturare. Certificatul este trimis prin posta sau curier, iar cheltuielile de transport sunt suportate de client.

La Trans Sped, reinnoirea certificatului se poate face fie trimitand tokenul la furnizor, fie online. Indiferent de procedura aleasa, clientul trebuie sa completeze documentul Declaratia / Acord intr-un exemplar si sa-l trimita furnizorului online, prin posta sau sa-l duca personal la sediul acestuia.

Pretul unui kit de semnatura electronica este de aproximativ 47 Euro. Kitul cuprinde un certificat digital, un token si aplicatia pentru semnatura electronica. certSIGN ofera in plus, gratuit, si 60 de marci temporale pe luna timp de un an.

Lasă un răspuns