Ce trebuie sa stii despre certificatul digital calificat

Cele mai multe persoane folosesc certificatul digital calificat exclusiv pentru depunerea declaratiilor fiscale online. Dar certficatul digital calificat poate fi folosit pentru mult mai mult de atat.

Cu un singur certificat digital calificat, titularul poate transmite online declaratiile pentru un numar nelimitat de societati, documentele catre Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), Monitorul Oficial etc.

Datele sensibile transmise pe Internet pot fi interceptate sau modificate de persoane neautorizate. Pentru a evita aceasta posibilitate, posesorii de certificat digital pot semna electronic datele importante pe care le transmit online in relatia cu partenerii de afaceri, prin aceasta asigurandu-se identificarea fara echivoc a autorului lor, autenticitatea datelor si nerepudierea lor. Pentru asigurarea confidentialitatii datelor, ele pot fi criptate folosind certificatul digital si o aplicatie specializata.

Se recomanda ca pentru criptarea datelor stocate pentru mai mult timp sa se foloseasca un certificat digital simplu, nu unul calificat, intrucat daca tokenul pe care este certificatul calificat este pierdut, se blocheaza sau cheia privata asociata certificatului este stearsa de pe el, informatiile nu mai pot fi decriptate.

Potrivit Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica, documentele semnate electronic pe baza certificatului digital calificat au aceeasi valoare legala ca si documentele pe hartie semnate olograf si stampilate.

Furnizorii acreditati de certificate digitale din Romania sunt certSIGN, Digisign si Trans Sped.

Pretul unui certificat digital calificat este de 47 de Euro, fara TVA la certSIGN, in timp ce Trans Sped il ofera la pretul de 54 de Euro, fara TVA.

certSIGN ofera livrare gratuita, 60 de marci temporale gratuite pe luna timp de un an si aplicatia pentru crearea semnaturii electronice.

Lasă un răspuns