Schimbarea titularului certificatului digital calificat folosit la ANAF

Certificatul digital calificat este echivalentul unui act de identitate in mediul online. Pe baza lui si a unei aplicatii specializate este creata semnatura electronica cu valoare legala care garanteaza identitatea, autenticitatea, integritatea si nerepudierea documentelor in format electronic transmise online.

Titularul certificatului digital calificat poate semna electronic pe baza certificatului, timp de un an, un numar nelimitat de documente in format electronic si le poate trimite online in relatia cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), Monitorul Oficial, ITM, CSSP, CNVM si Depozitarul central. Folosind acelasi certificat, titularul poate transmite online in conditii de maxima siguranta, rapid si comod documente precum contracte, facturi, notificari, mostre, rapoarte etc. partenerilor de afaceri.

Pentru schimbarea titularului certificatului digital calificat folosit in relatia cu ANAF – in situatia in care titularul nu mai lucreaza in firma pentru care a fost cumparat certificatul, de exemplu – sunt necesare urmatoarele:

1. Revocarea certificatului digital calificat, folosind serviciul de revocare ori trimitand un email echipei de suport tehnic a furnizorului certificatului digital sau prin prezenta la sediul furnizorului si solicitarea revocarii. Certificat digital va fi revocat in cel mult 24 de ore de la solicitare.

2. Solicitarea emiterii unui nou certificat digital calificat, pe baza procedurii disponibile pe site-urile furnizorilor de certificate digitale.

3. Depunerea unui nou document de confirmare pe site-ul ANAF astfel:

– Se descarca documentul de confirmare, se completeaza cu datele noului titular si se semneaza electronic, dupa care se transmite furnizorului certificatului pentru contrasemnare.

– Furnizorul il transmite contrasemnat pe adresa de e-mail a titularului – cea specificata in certificat

– Documentul de confirmare contrasemnat de furnizor se incarca pe site-ul ANAF la sectiunea “Reinnoire certificate” apasand pe Browse si apoi pe Transmite documentul.

4. Dupa validarea documentului de confirmare, se completeaza urmatoarele informatii:

– Codul Unic de Identificare (CUI) al societatii pentru care se vor transmite declaratiile fiscale,

– Denumirea,

– Adresa societatii.

5. Portalul ANAF va afisa Formularul 150 – “Cerere pentru utilizarea unui certificat digital calificat“, care se listeaza, se semneaza olograf si se stampileaza de catre agentul economic pentru care urmeaza sa se depuna declaratiile fiscale si se depune la ghiseul ANAF.

Dupa verificarea documentelor, organul fiscal va trimite o confirmare a dreptului de utilizare a serviciului “Depunere declaratii on-line” la adresa de e-mail mentionata in cerere. Din acest moment, certificatul digital poate fi folosit pentru depunerea declaratiilor fiscale si a bilantului in format electronic pe portalul ANAF.

In Romania exista 3 furnizori acreditati de certificate digitale din Romania de la care pot fi cumparate certificatele digitale – certSIGN, Digisign si Trans Sped.

Pretul unui certificat digital calificat este de 47 de Euro, fara TVA la certSIGN si Digisign, in timp ce Trans Sped il ofera la pretul de 54 de Euro, fara TVA.

certSIGN ofera livrare gratuita, 60 de marci temporale gratuite pe luna timp de un an si posibilitatea de reinnoire a certificatului online, fara cheltuieli notariale sau de curierat.

Lasă un răspuns