Depunerea declaratiei 101 online, folosind certificatul digital calificat

Folosind un singur certificat digital calificat emis de un furnizor acreditat de certificare, pot fi semnate electronic si transmise online declaratiile fiscale pentru un numar nelimitat de societati.

Certificatul digital calificat pe care contribuabilii il folosesc pentru transmiterea online a declaratiei 112 (declaratia unica) pe portalul ANAF, poate fi folosit si pentru depunerea online a urmatoarelor tipuri de formulare: D100, D101, D103, D120, D130, D200, D300, D318, D390, D394, D710 si a situatiilor financiare.

Declaratia 101 privind impozitul pe profit (OPANAF 155/2012) se depune anual si vizeaza urmatoarele categorii de contribuabili:

  • Organizatiile nonprofit
  • Contribuabilii care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor si plantelor tehnice, pomicultura si viticultura
  • Contribuabilii care definitiveaza pana la data de 25 februarie inchiderea exercitiului financiar anterior

Modalitatea de depunere

Contribuabilii medii si mari trebuie sa depuna Declaratia 101 in format electronic, pe portalul e-guvernare.ro folosind certificatul digital calificat emis de un furnizor acreditat de servicii de certificare.

Contribuabilii mici pot depune declaratia 101 si la ghiseu, pe suport de hartie. Datele din declaratia in format tiparit trebuie codificate sub forma de cod de bare folosind aplicatia pusa la dispozitie de Ministerul Finantelor Publice.

Termenul de depunere

Data pana la care se poate depune declaratia 101, indiferent de depunere aleasa, este 25 februarie a anului urmator perioadei de raportare. Pentru raportarea profitului pe 2012, de exemplu, termenul de depunere este data de 25 februarie 2013.

Certificatul digital calificat poate fi obtinut de la unul dintre cei trei furnizori acreditati de servicii de certificare din Romania: certSIGN, DigiSign si Trans Sped. Pretul de achizitie (fara TVA) al certificatului digital este de 47 de Euro la certSIGN si Digisign, si de 54 de Euro la Trans Sped. certSIGN livreaza gratis certificatul digital oriunde in tara.

In afara de depunerea declaratiilor fiscale online, certificatul calificat mai poate fi folosit si pentru transmiterea documentelor online catre CNAS, SEAP, ITM, CSSP CNVM, Monitorul Oficial, Depozitarul central si catre partenerii de afaceri.

Lasă un răspuns