Formularul 300, modificat la 26 noiembrie

Formularul 300, „Decont de taxa pe valoarea adaugata”, a fost modificat luni, 26 noiembrie 2012, prin Ordinul ANAF nr. 1790/2012. Modificarea formularului este un pas necesar in implementarea de la 1 ianuarie 2013 a sistemului TVA la incasare.

Noul model al formularului 300 va fi utilizat pentru prima data in februarie 2013, pentru declararea obligatiilor fiscale aferente lunii ianuarie.

Care sunt modificarile

Formular 300 va contine o rubrica noua in care se va completa situatia soldului TVA de la sfarsitul fiecarei perioade fiscale, aferenta operatiunilor efectuate inainte si in timpul perioadei de raportare, astfel:

  • randul A – informatii privind livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate inainte si in timpul perioadei de raportare, pentru care TVA-ul aferent a ramas neexigibil, existentin sold la sfarsitul perioadei de raportare, ca urmare a aplicarii sistemului TVA la incasare si care urmeaza sa devina exigibil in perioadele ulterioare.
  • randul B – informatii privind achizitiile de bunuri si servicii efectuate inainte si in timpul perioadei de raportare, pentru care nu s-a exercitat dreptul de deducere a TVA-ului aferent, existent in sold la sfarsitul perioadei de raportare, si care urmeaza sa devina exigibil in perioadele ulterioare.

Noua rubrica nu va afecta, potrivit ANAF, modalitatea de evidentiere si de stingere prin mecanismul autocompensarii TVA-ului aferent operatiunilor pentru care exigibilitatea taxei intervine in perioada de raportare.

Modificarea adusa formularului 300 nu schimba in nici un fel modalitatea de transmitere. Si de la 1 ianuarie, ca si pana acum, declaratia 300 va putea fi depusa atat la ghiseu, cat si online.

Depunerea declaratiei 300 online se va face, la fel ca in prezent, pe baza unui certificat digital calificat emis de unul dintre furnizorii acreditati de servicii de certificare din Romania: certSIGN, Digi Sign, Certidigital, Transped si Alfasing.

Certificatul digital calificat permite depunerea online a unui numar nelimitat de declaratii fiscale pentru oricate societati.

certSIGN livreaza gratis certificatul digital pe intreg teritoriul Romaniei si ofera lunar un numar de 60 de marci temporale gratuite si suport tehnic disponibil non stop.

Lasă un răspuns