Accesarea online a dosarului fiscal al contribuabilului

Utilizand certificatul digital calificat achizitionat de la un furnizor acreditat de servicii de certificare, contribuabilii isi pot accesa online datele continute in dosarele fiscale. Concret, dupa obtinerea certificatului digital, trebuie urmati cativa pasi:

  1. Se completeaza documentul de confirmare si se transmite catre furnizorul certificatului digital, urmand procedura descrisa aici.
  2. Documentul de confirmare semnat de furnizor se incarca pe portalul ANAF, in sectiunea Declaratii electronice > Acces controlat la dosarul contribuabilului, optiunea Inregistrare certificate calificate.
  3. Se tipareste, se semneaza si se stampileaza formularul 152 „Cerere pentru utilizarea unui certificat calificat prin care se obtine dreptul de a accesa electronic informatiile in baza certificatului calificat.” generat de portalul ANAF.
  4. Nota privind imputernicirea de la contribuabil: daca titularul certificatului calificat nu este reprezentantul legal al contribuabilului reprezentat, va prezenta documentul de imputernicire, autentificat de notarul public, din care rezulta dreptul titularului certificatului de a accesa dosarul fiscal al contribuabilului.

    Daca titularul certificatului are calitatea de reprezentant legal al contribuabilului, va prezenta documentul care atesta aceasta calitate, in original si copie (documentul poate fi Hotararea Adunarii Generale a Actionarilor sau Statutul societatii comerciale).

  5. Formularul 152, imputernicirea si actul de identitate in original se prezinta la orice unitate fiscala

Confirmarea dreptului de utilizare a serviciului acces controlat la dosarul contribuabilului se face in termen de 4-7 zile lucratoare de la depunerea documentatiei la organul fiscal, printr-un mesaj transmis prin e-mail, pe adresa comunicata in formularul 152.

Intrucat domeniul Yahoo nu accepta e-mail-urile transmise de domeniul mfinante, se recomanda ca in relatia cu ANAF sa se utilizeze adrese de e-mail apartinand altor domenii decat Yahoo.com

Revocarea dreptului de utilizare a serviciului de acces controlat la dosarul contribuabilului se poate face prindepunerea la ANAF a formularului 153.

Certificatul digital calificat necesar accesarii online a dosarelor fiscale poate fi achizitionat, la pretul de 47 de euro fara TVA, de la un furnizor acreditat de servicii de certificare.

In relatia cu ANAF, certificatul poate fi folosit, de asemenea, pentru depunerea declaratiilor fiscale pentru un numar nelimitat de societati, cu conditia inregistrarii lui in sistemul ANAF, prin depunerea declaratiei 150 si a documentatiei aferente (vezi aici cum inregistrezi certificatul digital in sistemul ANAF).

Totodata, certificatul digital calificat poate fi utilizat in relatia cu institutii precum CNAS (pentru transmiterea raportarilor lunare si emiterea retetelor electronice), Monitorul Oficial, Depozitarul Central, CSSPP, ONRC, cat si pentru participarea la licitatii prin SEAP sau pentru semnarea oricarui tip de document electronic in relatia cu partenerii de afaceri.

Lasă un răspuns