Depunerea declaratiilor online

Depunerea declaratiilor online catre autoritatile statului a devenit pentru multi romani o obisnuinta. Inceputul acestor depuneri a fost destul de timid, insa, ca urmare a unor masuri adoptate de autoritati, numarul acestora a crescut considerabil, tendinta care se va accentua.

Ordinul ANAF cu numarul 2520 ii obliga pe toti contribuabilii mari si mijlocii sa isi depuna declaratiile online in cel mai scurt timp cu putinta. Ca urmare a acestei decizii, contabilii au fost prima categorie care  s-a vazut nevoita sa isi achizitioneze certificatul digital pentru a-si putea depune declaratiile online.

Al doilea document care prevede depunerea declaratiilor in format electronic este Hotararea de Guvern numarul 1397 din 2010 , publicata in monitorul oficial la data de 31 decembrie, referitoare la declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate. Aceasta mentiona faptul ca persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajator, au obligatia depunerii declaratiilor prevazute in art. 1al hotararii respective prin mijloace electronice. Daca pentru inceput declaratia 112 va putea fi depusa si la ghiseu, dupa 1 iulie anul curent, categoriile vizate vor fi obligate sa isi depuna declaratiile online.

Tot in luna decembrie a anului trecut a venit si ordinul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, care a stabilit ca toti medicii si furnizorii de servicii medicale isi vor face deconturile catre CNAS in format electronic.

Pretul unui certificat digital prin care se pot depune declaratiile online este de 47 de euro plus tva. Termenul de valabilitate este de un an de zile, iar la reinnoirea acestei perioade  pretul scade la 30 de euro.

Lasă un răspuns