Depunerea declaratiilor online

De ceva vreme este posibila si in Romania depunerea declaratiilor fiscale online. Procesul a debutat destul de timid insa actualmente, si sub impulsul ultimelor legi adoptate de autoritati, se asteapta ca numarul  depunerilor de declaratii online sa creasca semnificativ.

Conform ultimei hotarari de guvern termenul limita pana la care declaratiile pot fii depuse la ghiseu este 1 iulie. Pe langa declaratia unica(formularul 112) depunerea declaratiilor online se mai poate face si pentru alte tipuri de documente. Printre acestea se numara declaratiile si deconturile privind accizele, decontul privind impozitul la titeiul din productia interna, decontul taxei pe valoare adaugata sau depunerea  declaratiilor privind livrarile sau achizitiile intracomunitare de bunuri.

Depunerea declaratiilor online are ca baza legislativa Hotararea de Guvern numarul 1397 pe 2010. Acolo se stipuleaza faptul ca persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajator au obligatia depunerilor declaratiilopr prevazute la art. 1 prin mijloace electronice cu respectarea conditiilor prevazute in anexa 8 prin intermediul portalului e-Romania. depunerea declaratii online se face si de catre unele institutii cum ar fii Casa Nationala de Pensii, pentru pensionarii al caror castig depaseste 740 de lei, Ministerul Justitiei pentru persoanele care executa o pedeapsa privative de libertate sau sunt retinute preventive, ori pentru persoanele care se afla  in perioadade amanare sau suspendare a efectuarii pedepsei.

Intr-o  situatie similara se gaseste si secretariatul de stat pentru culte care trebuie sa depuna declaratii online pentru personalul monahal al cultelor recunoscute daca nu realizeaza venituri din munca, pensie ori alte surse.

Prin depunerea declaratiilor online este preconizata eficientizarea gestionarii documentelor fiscale.

Lasă un răspuns