Certificatul digital este din ce in ce mai cunoscut in Romania. Atat in relatiile de afaceri, cat si in cele cu institutiile statului, acesta devine mai mult decat necesar.
Certificatul digital este documentul de identificare al posesorului sau in mediul virtual. Acesta poate fi simplu sau extins. Primul poate fi folosit pentru garantarea integritatii documentelor semnate electronic, pentru criptarea datelor si protejarea lor impotriva vizualizarii neavizate, sau pentru autentificarea in mediul virtual.
Certificatul digital calificat permite crearea semnaturii electronice cu valoare extinsa, asigura identificarea certa, garantand integritatea, autenticitatea si nerepudierea documentelor si mesajelor in forma electronica.
Prin intermediul certificatului digital se pot semna asadar documente in forma electronica, se pot depune declaratiile catre ANAF, se poate participa la licitatii electronice prin Sistemul Electronic de Achizitii Publice, se pot accesa servicii on-line oferite de institutiile statului si se pot marca temoporal gratuit 60 de documente pe luna timp de un an.
Conform legilor in vigoare,, certificatele digitale se pot utiliza in relatia cu mai multi parteneri, cum ar fi: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală , Casa Naţională de Asigurări de Sănătate , Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), Depozitarul Central, Monitorul Oficial, etc.), autoritatile contractante din cadrul Sistemului Economic de Achizitii Publice, Comisia de supraveghere a sistemului de pensii private. De asemenea, certificatele digitale se folosesc in relatiile de de afaceri pentru transmiterea datelor cu caracter special sau in cadrul aceleiasi companii.
Costul unui certificat este de 47 de euro fara tva si are o valabilitate de un an. La reinnoirea perioadei pretul scade la 30 de euro plus tva.