Achizitionarea unui certificat digital reprezinta fara indoiala o prioritate pentru toti contribuabilii mari si mijlocii, medicii si furnizorii de servicii medicale care inca nu au facut acest lucru.
Procurarea unui certificat digital intra asadar in linie dreapta pentru ca se apropie doua termene foarte importante: 1 iunie, data dupa care toti medicii trebuie sa isi faca raportarile electronice catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si 1 iulie, momentul de cand toti intreprinzatorii vor trebui sa depuna Declaratia 112 catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala online.
Pentru cateva luni depunerile la ghiseu au mers in paralel cu cea prin certificat digital. Se poate spune ca introducerea declaratiei unice si obligativitatea de a fi depusa electronica reprezinta o schimbare majora in lumea fiscala din tara noastra.
Pretul standard al unui certificat digital este de 47 de euro plus TVA, insa membrii CECCAR sau medicii pot opta pentru oferte speciale in aceasta perioada.
Utilizarea unui certificat digital este reglementata de Legea semnaturii electronice adoptata de Parlamentul Romaniei in anul 2001.
Un certificat digital indeplineste o serie de conditii prevazute in actul legislativ, printre care amintim: indicarea faptului ca a fost eliberat cu titlul de certificat calificat, datele de identificare a furnizorului, numele ori pseudonimul semnatarului alaturi de alte informatii specifice in masura in care sunt relevante, codul de identificare al semnatarului, datele de verificare a semnaturii, corespondente celor de creare, indicarea perioadei de valabilitate, semnatura electronica extinsa a autoritatii emitente. Perioada initiala de valabilitate a unui certificat digital este de un an.