O singura declaratie, mai multe avantaje!

Incepand din luna ianuarie a acestui an a intrat in vigoare depunerea Declaratiei 112 de catre toti contribuabilii cu statutul de angajator.

Aceasta declaratie 112 se refera la impozitul pe veniturile din salarii si declararea informatiilor necesare stabilirii nivelului de cotizare al persoanelor asigurate prin plata contributiilor sociale.

Adoptarea acestui tip de declaratie 112 are la baza recomandarile sugerate de Banca Mondiala in cadrul proiectului „Asistenta tehnica pentru dezvoltarea cadrului legal privind impozitele si contributiile sociale aferente salariilor.” Desfasurarea acestui proiect a avut loc in anul 2007.

Aceasta declaratie unica are meritul de a asigura un cadru legislativ unitar cu privire la definirea veniturilor pentru care exista obligatia declararii si plata a contributiilor sociale si impozitului pe venit. Totodata are loc si unificarea fluxului de informatii intre Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Casele de Asigurari.

Declaratia unica se poate depune la momentul actual atat la ghiseele administratiilor financiare, cat si in format electronic, lucru dealtfel recomandat de autoritati.

Incepand cu data de 1 iulie o declaratie unica va putea fi depusa numai online, utilizand semnatura electronica emisa prin intermediul unui certificat digital calificat.

Depunerea acestei declaratii unice este asadar obligatorie pentru oroice intreprinzator.  Intarzierile la depunerea Formularului 112 duc la amenzi contraventionale cuprinse intre 500 si 1000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv intre 1000 si 5000 de lei pentru persoanele juridice. In urma nedepunerii in repetate randuri a declaratiei unice  societatea in cauza este declarata inactiva.

In cele cateva luni de cand se depune declaratia unica contribuabilii au putut constata  economia de timp si de bani ce se face in urma depunerii unui singur document catre o singura institutie! Daca acest lucru se face din fata calculatorului personal, beneficiul este cu atat mai mare!

 

 

Lasă un răspuns