Revocarea certificatului digital

Certificatul digital poate fi folosit pentru depunerea documentelor in relatia cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC),  Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) si Sistemul electronic de achizitii publice (SEAP) si pentru transmiterea documentelor catre partenerii de afaceri.

Certificatul digital calificat este echivalentul unui act de identitate in mediul virtual. El permite identificarea fara echivoc a unei persoane pe Internet prin crearea si utilizarea unei semnaturi electronice cu valoare legala. Folosirea semnaturii electronice extinse garanteaza autenticitatea, integritatea si nerepudierea  documentelor transmise de la distanta prin mijloace electronice catre partenerii de afaceri sau catre institutiile statului.

Ca orice alt document, si certificatul digital trebuie anulat (revocat) in anumite situatii:

–          Cand informatiile din certificatul digital nu mai sunt de actualitate (de exemplu, la schimbarea numelui),

–          In cazul pierderii, furtului sau deteriorarii dispozitivului pe care este stocata cheia privata asociata cheii publice din certificatul digital,

–          In cazul compromiterii sau al folosirii de catre persoane neautorizate a cheii private asociate cheii publice din certificatul digital.

Certificatul digital va fi revocat chiar de furnizor daca se confirma una dintre situatiile de mai sus sau daca:

–          Algoritmii criptografici de pe dispozitivul criptografic pe care se afla certificatul digital au fost compromisi sau nu mai ofera protectia necesara scopului pentru care a fost emis

–          Proprietarul certificatului digital nu respecta contractul incheiat cu furnizorul de servicii de certificare sau foloseste certificatul digital in scopuri ilegale.

Daca a fost emis pentru o persoana fizica, certificatul digital poate fi revocat numai de titularul lui. Iar daca certificatul digital a fost emis pentru o organizatie, el poate fi revocat si de o persoana autorizata din cadrul ei.

Solicitarea revocarii certificatului digital se poate face online – folosind serviciul de revocare ori trimitand un email echipei de suport tehnic a furnizorului certificatului digital – sau mergand chiar la sediul furnizorului. Certificat digital va fi revocat in cel mult 24 de ore de la solicitare.

Lasă un răspuns