Semnarea electronica si criptarea email-urilor folosind certificatul digital

Certificatul digital permite semnarea electronica si criptarea unui numar nelimitat de documente, indiferent de tipul lor, si a email-urilor. Prin semnarea electronica se asigura autenticitatea, integritatea si nerepudierea datelor transmise, iar prin criptare confidentialitatea lor.

Cu un singur certificat digital se pot semna electronic si depune online un numar nelimitat de documente in relatia cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), Sistemul electronic de achizitii publice (SEAP), Depozitarul central si Monitorul Oficial.

Cu acelasi certificat digital pot fi semnate electronic si criptate un numar nelimitat de email-uri si de documente precum facturi, contracte, notificari, rapoarte etc. in relatia cu partenerii de afaceri.

Furnizorii acreditati de certificate digitale in Romania sunt certSIGN, Digisign si Trans Sped.

Pretul pentru un certificat digital valabil un an este de 47 euro, fara TVA, la certSIGN si Digisign si de 54 de Euro la Trans Sped.

certSIGN livreaza gratuit certificatul digital oriunde in tara si tot gratuit ofera 60 de marci temporale pe luna timp de un an si  aplicatia clickSIGN pentru crearea semnaturii electronice.

Pentru a putea cripta si semna electronic email-uri, dispozitivul criptografic trebuie conectat la calculator si apoi importat certificatul digital in Microsoft Outlook urmand cativa pasi.

In Outlook 2010, se face click pe Tools, se alege Trust Center, apoi Trust Center Settings. Se face click pe E-mail Security si se alege Settings.  Se deschide fereastra Change security setting in care se face click pe cele doua butoane Choose si se selecteaza certificatul digital.

In Outlook 2007, trebuie urmat traseul Tools > Trust Center > E-mail Security > Settings. In fereastra care se deschide, se face click pe butoanele Choose si se indica certificatul digital.

In Outlook Express, se alege Tools, apoi Accounts. In fereastra care apare se selecteaza tabul Mail si se alege Properties. In fila Security se apasa pe cele doua butoane Select si se indica certificatul digital.

Dupa importarea certificatului digital in Outlook, email-urile vor putea fi criptate si semnate electronic prin apasarea butoanelor corespunzatoare din bara de meniu, categoria Options.

Daca se foloseste un dipozitiv criptografic (token), atat la semnare cat si la criptare, se va solicita introducerea codul PIN al acestuia.

Lasă un răspuns