Completarea corecta a documentului de confirmare

Din 2012, declaratia 112 (declaratia unica) se depune exclusiv online, in format electronic, semnata electronic pe baza unui certificat digital calificat emis de un furnizor acreditat de servicii de certificare.

Inainte de a putea depune declaratiile online trebuie descarcat de pe site-ul ANAF documentul de confirmare, care se completeaza, se semneaza electronic si se transmite furnizorului certificatului digital.

Pentru a putea deschide, completa si semna electronic documentul de confirmare, este necesar ca:

– pe calculator sa fie instalat programul Adobe Reader,

– computerul sa aiba acces la Internet,

– dispozitivul criptografic (token-ul) sa fie conectat la calculator,
– certificatul digital si lantul de incredere sa fie instalate.

Documentul de confirmare completat incorect va fi respins de catre furnizorul certificatului digital. Pentru a evita acest lucru, la completarea lui se va tine cont de urmatoarele reguli:

1. Se completeaza doar campurile din jumatatea superioara a documentului cu datele titularului certificatului:
• Nume,
• Prenume – daca titularul are doua prenume, ele se separa prin cratima,
• CNP,
• adresa de email – trebuie sa coincida cu cea specificata in certificatul digital.

2. Nu se completeaza sub bara neagra din zona mediana a documentului.

3. Pentru a semna electronic documentul de confirmare, se face click pe campul Semnatura utilizator.

Furnizorii acreditati de servicii de certificare din Romania sunt certSIGN, Digisign si Trans Sped, iar ofertele lor sunt urmatoarele:

certSIGN ofera certificatul digital, dispozitivul criptografic (token) la 47 EURO + TVA. certsIGN ofera gratuit aplicația clickSIGN pentru semnarea electronica a documentelor și 60 de marci temporale pe luna timp de un an si livreaza gratuit certificatul digital prin curier rapid oriunde in tara.

La DigiSign kitul care contine certificat digital si un token costa 47 EURO + TVA, la care se adauga cheltuielile de transport.

La Trans Sped certificatul digital si dispozitivul criptografic costa 54 EURO + TVA.

Potrivit normelor de aplicare a Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica, certificatul digital este valabil timp de un an.

Cu un singur certificat digital calificat pot fi semnate si transmise online un numar nelimitat de documente in relatia cu institutiile si cu partenerii de afaceri.

Cu certificatul digital calificat pot fi transmise documente in format electronic catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC),  Sistemul electronic de achizitii publice (SEAP), Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), Monitorul Oficial etc.

In relatia cu partenerii de afaceri, certificatul digital poate fi folosit pentru semnarea electronica si criptarea emailurilor si a documentelor electronice de orice fel: facturi, contracte, rapoarte financiare, constatari etc.

Lasă un răspuns