Depunerea D112 dupa reinnoirea certificatului digital calificat

Certificatul digital este valabil un an, potrivit legislatiei in vigoare. Pentru a putea depune declaratiile fiscale online si in anul urmator, certificatul digital trebuie reinnoit inainte ca valabilitatea lui sa expire. Dupa reinnoirea certificatului digital calificat, pentru a-l putea folosi in relatia cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) pentru depunerea declaratiei 112 (declaratia unica), trebuie descarcat documentul de confirmare de pe portalul ANAF. Documentul de confirmare se completeaza si se semneaza electronic cu noul certificat digital calificat. Apoi se transmite furnizorului certificatului digital pentru contrasemnare si la final se incarca pe portalul ANAF. Pasii sunt urmatorii:

  1. Documentul de confirmare se completeaza cu datele titularului, astfel:

–          Numele si prenumele titularului,

–          CNP-ul titularului,

–          Adresa de e-mail folosita la inregistrarea certificatului digital (este cea trecuta in formularul 150).

  1. Facand click pe campul Semnatura utilizator, se deschide o mica fereastra,
  2. In partea superioara a fereastrei se face click pe numele care apare in campul Sign As. Numele titularului va aparea de doua ori.
  3. Pentru a semna cu NOUL certificat digital calificat, cel valabil, se selecteaza primul nume si apoi se apasa butonul Info. Aici va fi afisata valabilitatea certificatului digital. Daca acesta nu este cel valabil, se selecteaza al doilea certificat digital calificat,
  4. Documentul de confirmare se semneaza apasand butonul Sign,
  5. Documentul de confirmare semnat electronic se transmite prin email la furnizorul certificatului digital calificat.
  6. Furnizorul il contrasemneaza si il transmite inapoi clientului pe email,
  7. Documentul contrasemnat se incarca pe portalul ANAF, in sectiunea “Declaratii Electronice”, sub-sectiunea “Reinnoire certificate calificate”

In maxim 4 zile lucratoare de la incarcarea documentului pe ANAF contribuabilul primeste automat un email care confirma activarea serviciului de depunere a declaratiilor fiscale pe site-ul ANAF. Furnizorii acreditati de certificate digitale din Romania sunt certSIGN, Digisign si Trans Sped. La certSIGN si Digisign pretul unui certificat digital calificat valabil un an este de 47 Euro, fara TVA. La Trans Sped certificatul costa 54 Euro, fara TVA. certSIGN ofera gratuit 60 de marci temporale pe luna timp de un an, aplicatia clickSIGN pentru crearea semnaturii electronice si livreaza gratuit certificatul digital oriunde in tara. Cu un certificat digital calificat pot fi semnate, criptate si transmise online un numar nelimitat de documente in relatia cu ANAF, ONRC, CNAS, SEAP, Monitorul Oficial si documente, mesaje si emailuri in relatia cu partenerii de afaceri.

Lasă un răspuns