Drepturile si obligatiile utilizatorului de certificat digital

Certificatul digital calificat este un act de identitate virtual pe baza caruia este creata semnatura electronica extinsa (cu valoare legala). Folosind certificatul digital calificat, pot fi semnate electronic, criptate si transmise online un numar nelimitat de documente si e-mailuri atat in relatia cu diverse institutii de stat cat si cu partenerii de afaceri. Astfel, prin folosirea certificatului, se castiga timp si resurse importante.

Prin semnarea electronica, datelor le sunt garantate integritatea, autenticitatea si nerepudierea, iar prin criptare se asigura confidentialitatea lor.

Certificatul digital calificat este emis de catre un furnizor acreditat de servicii de certificare. In Romania sunt trei furnizori acreditati, respectiv certSIGN, Digisign si Trans Sped.

Iata ce trebuie sa stii cand utilizezi certificatul digital

Ttitularul certificatului digital trebuie:

–          Sa pastreze datele de creare a semnaturii electronice si sa foloseasca certificatul exclusiv in scopul pentru care a fost emis,

–          Sa solicite imediat revocarea certificatului daca:

  • a pierdut datele de creare a semnaturii electronice,
  • are motive sa creada ca datele de creare a semnaturii au ajuns la cunostinta unui tert neautorizat,
  • Informatiile esentiale din certificat nu mai corespund realitatii

Si daca acestea sunt obligatiile titularului certului digital, iata si care sunt drepturile sale:

–          Titularul are dreptul de a obtine de la furnizor executarea intocmai a contractului, in conformitate cu conditiile reglementate de acesta

Cu un singur certificat digital pot fi transmise in deplina siguranta si cu rapiditate documente cu valoare legala partenerilor de afaceri: facturi, contracte, rapoarte financiare, constatari, fotografii digitale etc. Pot fi transmise, de asemenea, documente catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) etc.

La certSIGN si Digisign, pretul unui certificat digital calificat valabil un an este de 47 de Euro, fara TVA. Transped vinde certificatul cu 54 de Euro, fara TVA.  certSIGN livreaza gratuit certificatul digital oriunde in tara si ofera gratuit 60 de marci temporale pe luna timp de un an.

Lasă un răspuns