Declaratia 390 VIES. Depunerea online, cu certificatul digital calificat

Cu un singur certificat digital calificat pot fi depuse 14 tipuri de declaratii in relatia cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Printre acestea se numara si formularul 390 VIES – Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare de bunuri.

Cine depune declaratia 390 VIES

Se depune de catre persoanele inregistrate in scopuri de TVA care au efectuat livrari, achizitii sau prestari de servicii in tarile membre UE, sau in cadrul unei operatiuni triunghiulare, astfel cum sunt definite in titlul VI din Codul fiscal.

Termenul de depunere

Declaratia 390 se depune lunar, in conditiile prevazute la art. 156^4 din Codul fiscal, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare unei luni calendaristice, de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 sau art. 153^1 din Codul fiscal.
Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA depun declaratia recapitulativa numai pentru lunile calendaristice în care ia nastere exigibilitatea taxei.

Modalitate de depunere

Declaratia 390 poate fi depusa si online, pe portalul e-guvernare.ro, semnata electronic pe baza unui certificat digital calificat emis de un furnizor de servicii de certificare acreditat in baza legii 455/2001.

Conform OPANAF 2520/2010, contribuabilii mari si cei mijlocii, precum si sediile lor secundare, au obligatia depunerii declaratiei 390 online.

In Romania exista 5 furnizori acreditati de servicii de certificare, respectiv certSIGN, DigiSign, Alfasign, Certdigital si Trans Sped. Pretul fara TVA al certificatului digital calficat este de 47 de euro la primii patru furnizori mentionati si de 54 de euro la ultimul.

certSIGN livreaza gratis certificatul digital, prin curier rapid oriunde in tara, si ofera 60 de marci temporale pe luna, timp de un an.

Indiferent de furnizorul de la care este achizitionat, certificatul digital calificat permite semnarea electronica a unui numar nelimitat de documente si transmiterea lor online catre partenerii de afaceri, cat si in relatia cu: ANAF, CNAS, SEAP, ANRMAP, ONRC, ITM, CSSPP, CNVM, Depozitarul Central si Monitorul Oficial.

Lasă un răspuns