Cum si pana cand se depune declaratia 101 pentru anul fiscal 2012

In conformitate cu prevederile OPANAF nr. 1.950/2012 si OG nr. 30/31.08.2011, termenul de depunere a declaratiei 101 – declaratia anuala de impozit pe profit – se modifica incepand cu anul fiscal 2012.

Potrivit actelor normative mentionate, declararea impozitului pe profit pentru anul fiscal 2012 trebuie facuta pana la data de 25 martie 2013.

Exceptie fac urmatoarele categorii de contribuabili (prevazuti la art. 34 alin. 5, 14 si 15 din Cod Fiscal), care trebuie sa declare si sa plateasca impozitul pe profit aferent anului 2012, dupa cum urmeaza:

  • Organizatiile nonprofit au obligatia de a declara si plati impozitul pe profit, anual, pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul;
  • Contribuabilii care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor si a plantelor tehnice, pomicultura si viticultura au obligatia de a declara si plati impozitul pe profit anual, pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul.
  • Persoanele juridice care, in cursul anului fiscal, se dizolva CU lichidare au obligatia sa depuna declaratia 101 si sa plateasca impozitul pana la data depunerii situatiilor financiare la organul fiscal competent;
  • Persoanele juridice care, in cursul anului fiscal, se dizolva FARA lichidareau obligatia sa depuna declaratia anuala de impozit pe profit si sa plateasca impozitul pana la inchiderea perioadei impozabile.

Totodata, declararea si plata impozitului pe profit pentru trimestrul IV 2012 -care se pana acum se declara prin intermediul formularului 100 – se va efectua prin intermediul formularului 101, cu termenul de depunere la 25 martie 2013.

Depunerea declaratiei 101

Formularul se depune la organul fiscal competent, in format .pdf, cu fisier .xml atasat, pe suport CD, insotit de formatul hartie, semnat si stampilat conform legii, sau se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, utilizand un certificat digital calificat si serviciul de depunere declaratii folosit si pentru depunerea declaratiei 112.

Certificatul digital calificat poate fi obtinut de la un furnizor acreditat de servicii de certificare, la pretul de aproximativ 47 de euro fara TVA.

certSIGN, cel mai mare furnizor de servicii de certificare din Romania, livreaza gratis certificatul digital calificat oriunde in tara.

Certificatul digital calificat poate fi folosit si pentru semnarea electronica transmiterea documentelor online catre ANAF, CNAS, SEAP, ITM, CSSP CNVM, Monitorul Oficial, Depozitarul central si catre partenerii de afaceri.

In relatia cu ANAF, permite depunerea a online a unui numar de 15 formulare fiscale printre care si declaratia 112 (declaratia unica), pentru un numar nelimitat de contribuabili.

Lasă un răspuns