Documentatia pentru proiectele europene se va depune online, semnata electronic

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a lansat spre consultare publica aplicatia MySMIS 2014, prin intermediul careia solicitantii si beneficiarii de fonduri europene vor putea depune online documentatia.

Dezvoltata de MFE si Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), aplicatia va simplifica procedura de transmitere a documentelor catre autoritati si va inlesni schimbul de informatii intre beneficiarul fodurilor europene si institutiile care le gestioneaza.

Aplicatia va fi utilizata incepand din luna noiembrie in cadrul Programulu Operational Capital Uman (POCU), urmand ca pana la sfarsitul anului sa fie utilizata si pentru alte programe operationale finantate prin fonduri europene.

De la bibliorafturi de documente tiparite, la documente depuse online

Potrivit Ministrului Fondurilor Europene, Ciprian Nica, doar in cadrul programului POCU au fost depuse si administrate aproximativ 3 milioane de documente pe hartie in perioada 2007 – 2013. O data cu implementarea aplicatiei MySMIS 2014, documentele se vor depune online, economisindu-se resurse importante.

Pentru a fi acceptate de sistem, documentele vor fi semnate electronic – astfel asigurandu-li-se autenticitatea, integritatea si non-repudierea –, utilizand certificatul digital calificat al beneficiarului fondurilor europene sau al unei persoane imputernicite de acesta.

Beneficiarii care nu detin un certificat digital, pot achizitiona unul de la un furnizor acreditat de servicii de certificare, la pretul de aproximativ 47 euro + TVA.

Costurile de achizitie a certificatului digital sunt eligibile in cadrul cheltuielilor proiectului finantat prin fonduri europene, a declarat Ciprian Nica.

O data achizitionat, certificatul digital poate fi folosit pentru a da valoare legala oricarui tip de document electronic in relatia cu partenerii de afaceri si cu cele mai importante institutii din Romania.

Lasă un răspuns