Totul despre completarea documentului de confirmare

Declaratia 112 (declaratia unica) se depune exclusiv online, semnata electronic pe baza unui certificat digital calificat emis de un furnizor acreditat de servicii de certificare. Aceasta nu este insa singura declaratie care poate fi depusa prin mijloace electronice. Un numar de alte 13 formulare pot fi transmise folosind certificatul digital calificat.

Inainte de a putea depune declaratiile fiscale online, certificatul digital trebuie inregistrat in sistemul ANAF prin descarcarea, completarea si incarcarea pe site-ul ANAF a documentului de confirmare si depunerea la ghiseu a formularului 150.

Pentru a putea deschide, completa si semna electronic documentul de confirmare, este necesar ca:

– pe calculator sa fie instalat programul Adobe Reader,

– computerul sa aiba acces la Internet,

– dispozitivul criptografic (token-ul) sa fie conectat la calculator,
– certificatul digital sa fie deja instalat.

Documentul de confirmare se completeaza astfel:

1. Se completeaza doar campurile din jumatatea superioara a documentului cu datele titularului certificatului:
• Nume,
• Prenume – daca titularul are doua prenume, ele se separa prin cratima,
• CNP,
• adresa de email – trebuie sa coincida cu cea specificata in certificatul digital.

2. Nu se completeaza sub bara neagra din zona mediana a documentului.

3. Pentru a semna electronic documentul de confirmare, se face click pe campul Semnatura utilizator.

4. Documentul de confirmare completat si semnat electronic se transmite pe e-mail catre furnizorul certificatului digital. Dupa verificarea datelor completate, furnizorul il retrimite pe e-mail clientului.

5. Documentul de confirmare contrasemnat de furnizor se incarca pe situl ANAF.

6. Se imprima, se semneaza olograf si se stampileaza formularul 150 generat automat de portalul ANAF,

7. Formularul 150, actul de identitate al titularului si documentul care atesta calitatea titularului certificatului digital de reprezentant legal al contribuabilului (sau imputernicirea) se prezinta la orice unitate fiscala.

Furnizorii acreditati de servicii de certificare din Romania sunt certSIGN, Digisign Aflasign, Certdigital si Trans Sped. Pretul fara TVA al unui certificat digital calificat este de 47 de euro la primii patru furnizori mentionati si de 54 de euro la ultimul. certSIGN livreaza gratis certificatul digital prin curier rapid oriunde in tara si ofera 60 de marci temporale pe luna timp de un an.

Cu certificatul digital calificat pot fi transmise documente in format electronic catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC),  Sistemul electronic de achizitii publice (SEAP), Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), Monitorul Oficial etc.

Lasă un răspuns