Certificatul digital – o masura benefica

Una dintre cele mai importante noutati in domeniul fiscal din tara noastra o constituie fara indoiala certificatul digital calificat. Acesta are rolul de a securiza tranzactiile efectuate in spatiul virtual permitand identificarea certa a posesorului sau in spatiul electronic.

Pentru achizitionarea unui certificat digital calificat persoanele interesate trebuie sa plateasca suma de 47 de euro plus TVA.

La momentul actual, posesori ai unui astfel de certificat digital calificat sunt in primul rand contribuabilii mari si mijlocii, care intra sub incidenta Ordinului ANAF cu numarul 2520 adoptat in 2010, dar si medici si alti furnizori de servicii medicale care trebuie sa isi faca din luna aprilie raportarile catre CNAS in format electronic.

Documentul legislativ care reglementeaza emiterea si folosirea unui certificat digital calificat este Legea 455 din 2001 a semnaturii electronice. In textul legii sunt prevazute cateva conditii cu, precum: indicarea faptului ca certificatul a fost emis cu titlul de certificat digital calificat, a datelor de identificare a furnizorului, numele sau pseudonimul titularului alaturi de alte informatii specifice acestuia in functie de scopul emiterii certificatului, codul de identificare al semnatarului, datele de verificare a semnaturii sau termenul de valabilitate

Atunci cand este cazul, limitele folosirii unui certificat digital calificat sau limitele valorice ale operatiunilor pentru care poate fi utilizat trebuiesc specificate.

Numarul cetatenilor care au in posesie un certificat digital calificat a crescut foarte mult in ultima perioada de timp ca urmare a masurilor adoptate de institutiile statului.

Cel mai bun exemplu in acest sens este introducerea Declaratiei 112, care incepand din luna iulie va putea fi depusa de catre contribuabilii mari si mijlocii doar in format electronic.

 

 

Lasă un răspuns